Iš Italijos kilęs žymus virtuvės šefas, kulinarinių laidų vedėjas ir „Kulinarijos studijos“ įkūrėjas Gian Luca Demarco pastebi, kad lietuviai, kaip ir jo tautiečiai, įprastai Kalėdų vaišėms gaminti skiria daug laiko ir net nesusimąsto, kad pasiruošti galima ir greičiau.
Šį antradienį MAGGI rauge su G. L. Demarco pakvietė geram maistui neabejingas Lietuvos moteris į kulinarinę popietę, kurios metu visi drauge diskutavo, kaip Kalėdų stalą paruošti neudėtingai ir labai gardžiai.
„Man Kalėdos – tai šeimą vienijanti šventė. Kai visi šeimos nariai turi progą susiburti, kartu ruošti šventinius patiekalus, vėliau gražiai pasipuošti, sėsti prie bendro stalo ir viską ragauti, – renginio metu pasakojo Gian Luca Demarco. – Tai nereiškia, kad Kalėdų stalas turi būti nukrautas daugybe maisto. Visuomet sakau, kad geriau kokybė, o ne kiekybė, todėl šventinėms vaišėms pakanka kelių nesudėtingai paruošiamų ir skanių patiekalų“.
Kelios šefo gudrybės – Kalėdų stalui be streso
Norint, kad maistą gaminti netruktų ilgai, o artimieji būtų gardžiai pavalgę, G. L. Demarco sako, kad yra kelios paprastos gudrybės, tereikia reikia jomis naudotis. „Viskas prasideda nuo planavimo – skirkite laiko ir apgalvokite, kokius patiekalus norite ruošti. Iš anksto sudėliokite gaminimo grafiką ir eiliškumą, tai padės pagaminti greitai ir „neišeisite iš proto“ ruošdamiesi“, – šmaikštauja šefas, pridurdamas, kad nevalia persistengti ir su porcijų dydžiu. Jas rekomenduojama susiplanuoti taip, kad vėliau maisto nereiktų išmesti ar dalinti svečiams išsinešti – juk jie paprastai būna tokie sotūs, kad atsisako paimti.
„Pradėkite nuo užkandžių – jų pakanka dviejų, jei atrodo per mažai – galite gaminti ir tris, tačiau ne daugiau. Užkandžiai neturi būti sudėtingi ir labai įmantrūs. Jų nereikia gaminti tiek, kad jau vakarienės pradžioje jaustumėtės pavalgę. Užkandis skirtas ne pavalgyti, o ragauti, kai dar tik sėdame prie stalo, būname kartu, bendraujame ir laukiame pagrindinio patiekalo“, – pataria G. L. Demaco.
„Kita gudrybė norint sutaupyti laiko – pagrindinį patiekalą kepkite orkaitėje. Joje galėsite gaminti tiek žuvies, tiek mėsos patiekalus. Orkaitė dirbs už mus, o mes galėsime ruoštis toliau“, – renginio svečiams pasakojo G. L. Demarco, kol pats orkaitėje gamino pagrindinį šventės patiekalą – anties krūtinėlę baltojo vyno ir „Maggi Bio“ sultinio padaže. Šefo teigimu, orkaitė skubantiems padeda ir dėl to, kad joje gaminant namai būna švaresni – sutaupoma laiko tvarkantis, juk per Kalėdas švara yra būtina.
Pasak žinomo šefo, Kalėdų stalui taip pat puikiai tinka ir papildomo apdorojimo nereikalaujantys produktai: kumpeliai, sūriai ar alyvuogės. Šie produktai ne tik skanūs, bet ir puikiai puošia stalą. O tiems, kurie pietų stalo neįsivaizduoja be desertų, G. L. Demarco pataria jais pasirūpinti iš anksto arba paprasčiausiai nusipirkti. Šefo teigimu, Lietuvoje dirba geri konditeriai, galintys paruošti skanius ir kokybiškus desertus.